Gynaecologisch aanbod
- VerloskundeVerloskunde
Zwangerschapswens ?
- Kom even langs voor preconceptioneel advies. Zo kunnen we reeds voor je zwanger bent je dossier opstellen, eventuele risico’s in kaart brengen, de juiste voorzorgen nemen en adviezen uitleggen, foliumzuur opstarten, je immuniteit en vaccinatiestatus controleren.
- Wanneer je zwanger bent, raden wij je aan een eerste afspraak te maken rond 7-8 weken zwangerschapsduur ( te tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie).
Gefeliciteerd, je bent zwanger!
- Voor de gehele medische opvolging van je zwangerschap, bevalling en nazorg kan je bij ons enthousiaste team terecht. Je kan in onze praktijk in Lokeren en Hamme terecht voor al je prenatale controles en echografieën (2D, 3D en 4D).
- Ons team bestaat uit gynaecologen, vroedvrouwen, verpleegkundige, kinesisten, psychologe en seksuologe. Wij staan je graag bij in dit gehele traject.
- Wij zijn verbonden aan het UZ Gent waar een gespecialiseerd en ervaren team van vroedvrouwen, samen met een Lokerse gynaecoloog voor je klaarstaat bij de bevalling. Naast de vroedvrouwen zijn natuurlijk ook de anesthesisten, pediaters en neonatologen, endocrinologen en vele andere specialisten paraat. En mocht er tijdens de zwangerschap of de bevalling jammer genoeg toch een complicatie optreden bij mama of baby, dan zal alle gespecialiseerde zorg verzekerd worden door de MIC-afdeling (Maternal Intensive Care) en de dienst neonatologie. Iedereen is 24/24 paraat en in huis. Je hoeft niet getransfereerd te worden bij problemen.
- GynaecologieGynaecologie
Screening
- Screening en preventie is ook in de gynaecologie belangrijk. Ook wanneer je geen klachten hebt, kan je bij ons terecht voor een jaarlijks gynaecologisch onderzoek en gynaecologische screening (onder andere uitstrijkjes en borstonderzoek).
Anticonceptie
- Vandaag bestaat er een waaier aan anticonceptie methoden: het gaat van de klassieke pil over vaginale ring, spiraal tot pleister en staafje. We bespreken de verschillende mogelijkheden en we gaan samen op zoek naar een anticonceptie op maat.
Algemeen gynaecologische problemen
- Heb je een gynaecologisch probleem, zoals bijvoorbeeld afwijkende uitstrijkjes, hormonale problemen, infecties, abnormale gynaecologische bloedingen,… dan staan wij in voor diagnose en behandeling van deze problematiek.
Oncologie
- Als er een operatie moet gebeuren, voeren wij deze zelf uit in het UZ Gent. Daar combineren we onze individuele en persoonlijke aanpak met de hooggespecialiseerde knowhow die een universitaire dienst biedt. Wanneer er sprake is van een gynaecologische kanker, werken wij samen met gynaecologisch oncologen en de afdeling oncologie van het UZ Gent. Bij een kwaadaardig borstletsel verwijzen wij door naar de borstkliniek in het UZ Gent.
- De follow up na de behandeling gebeurt in nauwe samenwerking met UZ bij ons op de praktijk.
- FertiliteitFertiliteit
Waarom?
- Ongeveer 85% van de koppels is na één jaar onbeschermde betrekkingen spontaan zwanger. De overige 15% is dat niet. Bij deze mensen groeit een zekere ongerustheid. Vaak kunnen we hen gerust stellen: de helft van deze koppels wordt spontaan zwanger in het volgende jaar.
- Is er een actieve kinderwens, maar slagen jullie er niet in om zwanger te worden of eindigt een zwangerschap telkens met een miskraam? Aarzel niet om ons te raadplegen. Je kan bij ons op de praktijk terecht voor een oriënterend fertiliteitsonderzoek alsook de nodige behandelingen.
Welke onderzoeken zijn vaak nodig?
- Bloedonderzoek
- 3D echografie
- Sperma analyse
- Eileideronderzoek: HyFoSy
- Hysteroscopie
- Na de onderzoeksfase wordt een besprekingsraadpleging gepland. Hier worden de specifieke bevindingen uitgelegd en wordt in functie hiervan een behandeling op maat voorgesteld.
Wij werken nauw samen met het fertiliteitscentrum van UZ Gent.
- Zij bouwen voort op meer dan 20 jaar expertise en staan mee aan de top op het vlak van IVF- en ICSI-behandelingen. Daarnaast spelen ze een voortrekkersrol in het onderzoek naar nieuwe behandelingstechnieken zoals eicelactivatie en pre- implantatie genetische diagnostiek.
Welke vruchtsbaarheidbehandelingen zijn er mogelijk?
Ovulatie Inductie
- Om follikelgroei te stimuleren en de eisprong exact te kunnen bepalen geven we een hormonale behandeling met tabletten of inspuitingen. Wanneer een behandeling gestart wordt, moet dit nauwkeurig opgevolgd worden via echografische follikelmeting en hormoonbepaling in het bloed. Deze follow up gebeurt bij ons op de praktijk.
Kunstmatige inseminatie
- Dit is een eenvoudige en pijnloze procedure waarbij sperma van de partner (of een donor) via een speciale katheter in de baarmoeder van de vrouw wordt gebracht. Het sperma wordt vooraf wel behandeld in het labo om de beste, meest beweeglijke zaadcellen te selecteren.
IVF/ ICSI
- IVF staat voor in-vitrofertilisatie. Fertilisatie betekent bevruchting, in vitro betekent buiten het lichaam: eicellen en zaadcellen worden dus in het laboratorium bij elkaar gebracht.
- Hiervoor bestaan twee technieken: De klassieke IVF en de intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)
- Bij de klassieke IVF worden zaadcellen en eicellen samengebracht in een omgeving die de natuurlijke omstandigheden van de baarmoeder nabootst. Bij ICSI wordt elke eicel geïnjecteerd met één zaadcel, wat de kans op een goede bevruchting en het ontstaan van een embryo groter maakt.
Invriezen van eicellen en zaadcellen
- Om eicellen en zaadcellen (gameten) lang te kunnen bewaren, kan je ze laten invriezen (cryopreservatie). Dat kan nuttig zijn bij medisch begeleide voortplanting of bij medische problemen. Zo kunnen zaadcellen en eicellen ook worden ingevroren van patiënten die een chemo- of radiotherapie moeten ondergaan in geval van kanker.
- De behandelingsfase kan een zware periode zijn, met vallen en opstaan. Ze vergt veel inspanningen en brengt vaak heel wat onzekerheid en stress mee. Wanneer het voor een paar in behandeling emotioneel erg moeilijk wordt, kan psychologische ondersteuning nodig zijn. Professionele begeleiding door een psycholoog is daarom ook mogelijk op onze praktijk.
- MenopauzeMenopauze
- Menopauze creëert bij 3 op 4 vrouwen een probleem, gaande van lichte ongemakken tot ernstige last die hun levenskwaliteit beïnvloedt. Vrouwen met een beetje ongemakken die weinig storend zijn, kunnen hiermee goed leven en functioneren en zodoende een behandeling niet noodzakelijk vinden. Echter als kwaliteit van het leven moet inboeten voor ongemakken, dan zou het fout zijn om niet te behandelen
- Het wegvallen van de vruchtbaarheid rond de leeftijd van 50 jaar zal voor de meeste vrouwen wel aanvaardbaar zijn. Omdat het geslachtshormoon een brede waaier van effecten heeft op het lichaam van de vrouw, zal het wegvallen hiervan ook heel wat ongemakken met zich meebrengen (opvliegers, nachtzweten, gewichtsproblemen, urinaire klachten, vaginale droogte, gezondheidsrisico's zoals botontkalking en hart - en vaatziekten)
- Hedendaagse vrouwen in de menopauze willen blijven functioneren op hun werk en thuis. Herkenning en erkenning zijn een eerste stap waar veel vrouwen mee geholpen zijn. Het doel voor vrouwen in de menopauze is zich ‘goed voelen’ en de levenskwaliteit te verbeteren (op een wetenschappelijk onderbouwde manier). Gezond ouder worden is het doel op lange termijn: preventief werken om latere gezondheidsrisico’s ten gevolge van de menopauze te voorkomen.
- In onze praktijk nemen we de tijd om je klachten te overlopen en samen te zoeken naar een oplossing op maat.
- IngrepenKleine ingrepen en behandelingen
Colposcopie
- Bij het afnemen van een uitstrijkje wordt met een borsteltje op de baarmoederhals gewreven om zo cellen weg te nemen en te laten onderzoeken.
- Bij een afwijkend resultaat word je opgeroepen om na enkele maanden een controle uitstrijkje af te nemen.
- Soms moet er een bijkomend onderzoek gebeuren. Dit is een colposcopie of een microscopisch onderzoek van de baarmoederhals. Door het aanbrengen van een vloeistof worden de afwijkende cellen beter aan het licht gebracht worden. Zo nodig wordt met een tangetje een bioptie genomen. Deze geeft het labo de gelegenheid om een uitgebreider onderzoek van de cellen te doen om zo een specifiekere diagnose te kunnen stellen. Er is geen verdoving nodig. Dit onderzoek kan kort een prikkende pijn geven die ook snel weer weggaat. Door afname van de bioptie kan er even licht bloedverlies optreden. Nadien kunnen de dagelijkse activiteiten normaal verdergezet worden.
Lletz of conisatie
- Als de afwijkende cellen van de baarmoederhals aanwezig blijven of als de celveranderingen te ver gevorderd zijn, dient er een stukje van de baarmoederhals verwijderd te worden. Deze ingreep kan eventueel onder plaatselijke verdoving op onze praktijk uitgevoerd worden. Het stukje van de baarmoederhals waar deze afwijkende cellen zitten wordt met een elektrisch lusje en in de vorm van een kegeltje (conus) weggesneden. Je kan tijdens de procedure een lichte krampachtige pijn ondervinden. We raden aan om een uurtje op voorhand een pijnstiller te nemen. Nadien zal er wat bloedverlies aanwezig zijn.
- Er wordt gevraagd om gedurende een drietal weken geen betrekkingen te hebben, geen bad te nemen en niet te sporten. Dit om de kans op hevig bloedverlies te beperken.
Hysteroscopie
- Bij abnormale gynaecologische bloedingen, bij echografisch vermoeden van een afwijking ter hoogte van het baarmoederslijmvlies, bij herhaald miskraam of in het kader van een fertiliteitsonderzoek dient er een onderzoek te gebeuren om de baarmoederholte bekijken.
- Dit gebeurt via een dun kijkinstrumentje dat verbonden is met een lichtbron en camera. Het instrumentje wordt via de natuurlijke opening in de baarmoeder opgeschoven. De holte wordt open gehouden door ze te vullen met vloeistof.
- Op deze manier kan er duidelijk gezien worden of er enige afwijking aanwezig is die je klachten kan verklaren. Indien nodig zal er tegelijk ook een bioptie van het slijmvlies genomen worden.
- Een ziekenhuisopname is niet nodig en je mag onmiddellijk na het onderzoek naar huis.
- Je zal tijdens het onderzoek een krampachtige pijn voelen alsof je regels op gang komen. Deze stopt ook onmiddellijk als het onderzoek beëindigd is. Je zal nadien nog even een beetje bloed en vochtverlies hebben.
- We raden aan om een uurtje voordien een pijnstiller in te nemen.
Hyaluronzuur injectie
- Door de lage oestrogeenwaarden in de menopauze wordt het vaginaal slijmvlies dunner, droogt uit en verliest elasticiteit. Dit kan leiden tot vaginale droogte, een branderig gevoel, pijnlijke betrekkingen, terugkerende infectie’s en urinaire klachten. Deze kunnen een grote belemmeringzijn in de seksuele beleving.
- We kunnen deze klachten behandelen door het aanbrengen van hormonale crèmes, maar deze dienen regelmatig en blijvend te worden gebruikt. Sommige vrouwen mogen ook geen hormonale behandeling krijgen, bijvoorbeeld na borstkanker.
- Er bestaan nu ook biologisch afbreekbare hydrogels die onderhuids geïnjecteerd worden. Deze gel bevat hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een soort suikermolecule die vocht aantrekt, waardoor de vulva beter gehydrateerd is. Dat zorgt ervoor dat seksueel contact aangenamer is en vrouwen die voorheen last hadden van een droge vagina minder of zelfs geen glijmiddel nodig hebben.
- De behandeling houdt een éénmalige injectie in. Het effect van de behandeling duurt ongeveer één jaar.
- Het product wordt onder lokale verdoving oppervlakkig ingespoten. Deze behandeling gebeurt op de praktijk en duurt ongeveer 15 minuten.
PRP Behandeling
- Bij blijvende kloofjes of wondjes vaginaal of vulvodynie (overgevoelige vagina) kan er overgegaan worden tot een injectie van Platelet Rich Plasma. Ook bij stug littekenweefsel na een knip bij een bevalling kan PRP een oplossing bieden.
- Bij deze behandeling wordt er eerst bij jezelf een tube bloed afgenomen, welke gecentrifugeerd wordt. Hierdoor wordt het plasma gedeelte vol plaatjes en groeifactoren afgescheiden. Dit deel wordt ter hoogte van de afwijkende zone na ontsmetting en lokale verdoving ingespoten. Dit zorgt voor een natuurlijke stimulatie van de celdeling en het herstel van de vaginale mucosa.
- Deze behandeling duurt in totaal 30 min en je kan nadien je dagelijkse activiteiten hervatten.
HyFoSo
- Met het vruchtbaarheidsonderzoek HyFoSo (Hydrosalpingo-Foam-Sonografie) gaan we na of de eileiders goed doorgankelijk zijn. Langs vaginale weg wordt er een klein kathetertje geplaatst in de baarmoeder waarlangs er een schuimige oplossing wordt ingespoten. Vervolgens doen we een vaginale echografie en zien we het schuim in de eileiders opschuiven naar de buikholte.
- Esthetische gynaecologieFunctioneel-esthetische gynaecologie
Dit is voor patiënten die functionele klachten hebben onder andere:
- vaginale droogte
- pijnlijke betrekkingen
- chronische ontstekingen of huidaandoeningen
- pijnlijke littekens
Of esthetische wensen hebben zoals…
- schaamlipcorrecties
- vaginale thightenings
- sexuele verbetering (O shot en G shot)
Wij gebruiken innovatieve en regeneratieve behandelingen voor zowel functionele klachten als esthetische wensen van de intieme zone om zo de levenskwaliteit, het zelfvertrouwen en het seksueel welzijn te verhogen.