- MentaalMentale gezondheid van de vrouw - de psychologie
Stemmingsklachten
- Deze komen in onze maatschappij veel voor en kennen een veelheid aan uitingsvormen : depressieve klachten, uitgeput gevoel, ontevredenheid met jezelf, … Soms zijn ze van voorbijgaande aard. Bij meer langdurige klachten, is psychologische begeleiding aangewezen.
Fertiliteitstraject
- Eén op de zes koppels heeft medische hulp nodig om zwanger te worden. Dit heeft ook psychologisch een grote impact : het verdriet om wat niet spontaan lukt, een mislukte poging, schuldgevoel, het gevoel controle te verliezen over je eigen agenda, lastige gevoelens tav de zwangerschap/kinderen van anderen, … Het kan helpend zijn je doorheen dit proces psychologisch te laten ondersteunen.
Miskraam
- Soms loopt een zwangerschap niet zoals voorzien en is het voor de buitenwereld een onzichtbaar verlies. Het brengt vaak verdriet, boosheid en angst (‘misschien gaat het de volgende keer opnieuw fout’) met zich mee.
Zwangerschapsafbreking
- Wanneer een zwangerschap niet gepland/ gewenst is of wanneer er sprake is van een prenatale diagnose (Syndroom van Down, …), kan de keuze voor een zwangerschapsafbreking zich stellen. Psychologische ondersteuning kan duidelijkheid geven in wat voor jou de beste keuze is. Hoe weloverwogen je keuze ook was, het gaat vaak gepaard met verdriet, boosheid, onmacht, … waar de psychologische zorg aangewezen kan zijn.
Aanpassing aan je nieuwe rol als mama/ papa/ plusouder
- Tijdens de zwangerschap ben je letterlijk in verwachting. Geleidelijk aan vormt zich een beeld van hoe je denkt dat ouderschap en je nieuwe leven er voor jou zal uitzien. Deze transitie is soms anders dan verwacht en brengt heel wat met zich mee : onzekerheid, verdriet, schuldgevoel, angst. Misschien voelt mama/papa zijn niet zoals je dacht. Je mist je vroegere leven, je herkent jezelf niet meer, je voelt je eenzaam, …. Je andere rollen (partner, vriend, werknemer, …) raken ondergesneeuwd en je bent op zoek naar balans.
Postnatale problemen
- De roze wolk is soms eerder grijs. 20% van de mama’s en 10% van de papa’s worden geconfronteerd met psychologische problemen tijdens en na de zwangerschap (depressieve gevoelens, trauma door de bevalling, ….
Parentale burn-out
- Ongeveer 15% van de ouders zou hier mee te maken krijgen. Wanneer het ouderschap (in combinatie met je andere rollen) meer van je vraagt, dan je lijkt te kunnen geven, kan dit resulteren in wat recent ‘parentale burn-out’ wordt genoemd. Je voelt je uitgeput, je herkent jezelf niet meer en het gevoel van falen overheerst.
- FysiekFysieke gezondheid van de vrouw - de kinesitherapie
- Perinatale therapie omvat de begeleiding van zwangere vrouwen gedurende de 9 maanden zwangerschap (prenataal) en de eerste 3 maanden na de bevalling (postnataal). Er wordt aandacht geschonken aan de fysische en psychische veranderingen die plaatsvinden. Het doel van prenatale kinesitherapie is: vertrouwen krijgen in zichzelf en klaar zijn voor de bevalling. Postnataal wordt er vooral gefocust op het versterken van de spieren en het terug hervatten van de dagelijkse activiteiten.
- Ook andere klachten, die kunnen veroorzaakt worden door de zwangerschap, krijgen hun plaats in de behandeling. Er wordt extra aandacht geschonken aan rugpijn, urine-/ stoelgangverlies, bekkeninstabiliteit, oedeem…
Prenataal
- Houding- en lichaamsbewustzijn
- Ademhalingsoefeningen
- Houdingen aanleren om weeën op te vangen
- Correcte perstechniek aanleren
- Bevallingshoudingen
Postnataal
- Lichaamshouding
- Versterken spiercorset (buik, rug en bekkenbodem)
- Conditie opbouwen ter voorbereiding van sport en/of werk
- ThuiszorgThuiszorg voor en na de bevalling
Onze vroedvrouw zorgt voor:
- Opvolging tijdens de zwangerschap aan huis of op de praktijk
- Workshops rond borstvoeding en andere thema’s
- Postnatale zorg voor mama en baby tot 1 jaar aan huis
- Begeleiding fles - en borstvoeding
- Veel handige weetjes en tips
- RelationeelRelationele en seksuele gezondheid - Seksuologie
Seksualiteit, intimiteit en relaties
Seksualiteit, intimiteit en relaties zijn belangrijke, maar complexe levensdomeinen. Doorheen de verschillende fasen van het leven kunnen er op dit domein bezorgdheden of vragen opduiken. Vaak gaan hier een heleboel emoties mee gepaard. Tijdens therapie wordt er een veilige ruimte geboden om jou te laten praten over jouw verhaal, bezordgheden en/of vragen. Ieder persoon is uniek, zo zal ieder verhaal ook uniek zijn. Je kan bij mij terecht zowel als individu of als koppel.
Afhankelijk van de bezorgdheid zullen er tijdens de therapie oefeningen worden aangeboden. Deze oefeningen kunnen individueel of samen met je partner thuis, in een veilige omgeving, worden beoefend. Nadien bespreken we deze oefeningen tijdens de volgende consultatie, steeds rekening houdend met de uniciteit van elk persoon. Op deze manier kan er inzicht verworven worden in patronen van gevoelens en gedachten.
Enkele voorkomende bezordgheden:
- Communicatieproblemen binnen de relatie
- Wantrouwen
- Ongerust of twijfels rond aantrekking of aantrekkelijk zijn
- Seksuele geaardheid of genderidentiteit
- Geen zin in seks
- Verschil in seksueel verlangen/ libido
- Gevoel van angst of afkeer voor seks
- Pijn bij het vrijen
- Vaginisme
- Erectiestoornissen
- Opwindingsmoeilijkheden/ -bezorgdheden
- Vroegtijdig of geen orgasme/ zaadlozing
- Menopauze
- Peri- en postnatale begeleiding (relatie, intimiteit, vrijen)
- Seksuele moeilijkheden/ bezordgheden na ziekte/operatie
- Seksuele moeilijkheden/ bezorgdheden bij een handicap
- Seksualiteit binnen je leven of je relatie in balans brengen
- Vragen/ bezorgdheden rond seksueel trauma en seksueel misbruik
- Seks- of pornoverslaving
- Gezonde voedingGezonde voeding voor moeder en kind
.